2 Ağustos 2013 Cuma

Kendi sözleriyle Ahmedinejad


2005: Yahudi soykırımı 'masalı'

2005'te Zanedan'daki bir konuşmasında Ahmedinejad, ''Yahudilerin katledilmesi olarak tanımladıkları bir efsane yarattılar. Bunu Allah'ın, dinin ve peygamberlerin de üzerinde bir ilke olarak görüyorlar'' dedi. İran lideri, Yahudi soykırımını sıklıkla 'uydurulmuş bir mit' olarak nitelemeye devam etti.



2006: Silin onları

''İsrail'in evrenden yok olması gerekir.''
2006'daki bir açıklamasında Ahmedinejad, İsrail'in varlığının sona ermesi gerektiğini söyledi. Bu açıklamaları ne ilkti ne de son.


2007: Eşcinsellere hayır

''Bizde İran'da eşcinsel yok.''
Ahmedinejad'ın, 2007'de New York'ta Columbia Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada sadece söyledikleri değil, konuşmaya davet edilmesi de tepki çekti. Konferans büyük ilgi gördü, ancak çok sayıda Amerikalı da, aslında Ahmedijad'ın davet edilmesinin yanlış olduğunu savundu.


2008: 'Kağıt parçası'

“Şu ana kadar kaç yaptırım kararı aldınız?Üç, dört, yüz yeni yaptırım kararı alsanız da İran ulusuna zarar veremeyeceksiniz."
Ahmedinejad ABD, AB ve BM yaptırımlarını dikkate almadığını bir televizyon mülakatında bu sözlerle anlatıyordu.


2009: Kir ve toz

"Bir parça toz ve kir İran halkının oluşturduğu coşku seline karşı hiçbir şey yapamaz."
Ahmedinejad ülkede yoğun protestolara neden olan 2009'daki seçimlerden iki gün sonra Tahran'da bir mitingde yaptığı konuşmada muhalefeti ''kir ve toz'' olarak niteledi.


2010: Hür ülke

"İran dünyanın en özgür ülkesidir''
Ahmedinejad Alman televizyon kanalı RTL'e verdiği mülakatta ülkedeki özgürlükler konusunda çok iddialıydı.


2011: Kuraklık

"Düşman bize savaş açtı. Yağmur bulutlarının İran'a ulaşmasını engelliyorlar. Ama biz başarılı olacağız"
Ahmedinejad, ülkesinin karşı karşıya kaldığı en şiddetli sıcak hava dalgasını ''Batı'nın sabotajı'' olarak yorumladı.


2012: En yetkili makam

''Cumhurbaşkanı, icranın başındaki en yetkili isim. Anayasanın bekçisi olarak Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin zedelenmesine karşı çıkacağınızdan eminim.'' Ahmedinejad, 2012'de, üst düzey yetkililere aralarındaki kavgaya son vermeleri çağrısı yapan ruhani lideri Ayetullah Hamaney'e daha önce benzeri görülmemiş bir meydan okumayla yanıt vermişti.



2013: Şehit

"Chavez, gerçekten, Venezuela halkına hizmet eden devrimi ve insani değerleri savunan bir şehittir.''
Venezuela lideri Hugo Chavez'in ölümünün matemini tutarken bu görüşleri dile getiren Ahmedinejad, ayrıca ''Chavez'in İsa peygamber ve Mehdi'yle ('kusursuz insan' ifadesiyle andığı, Şii İslam'ın kutsal sembollerinden, son İmam'la) barışçı, mutlu ve eşit bir toplum kurmak için geri dönecekleri konusunda tereddütü'' olmadığını da söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder