12 Ağustos 2013 Pazartesi

ABD’nin casus serverlerinden biri Moskova’da bulunabilir - Rusya'nın sesi radyosu


Pazartesi günkü Vedomosti gazetesinin eski CIA görevlisi Edward Snowden’in İngiliz gazetesi Guardian’a sunduğu verilere dayandırarak yayınladığı habere göre, Amerika’nın küresel internet kullanıcılarını gözetim sistemi Moskova’da bulunuyor.

Vedomosti’ye göre, 31 Temmuz’da Guardian’da yayınlanan Amerika Ulusal Güvenlik Ajansı 2008 yılı sunumunda bu sonuca varılıyor.

Vedemosti’de yayınlanan konu ile ilgili açıklamada “Meğerse Moskova’da Amerika’nın casus altyapısı bulunuyormuş. Sunumda küresel sistemin Xkeyscore adını taşıyan herhangi bir internet kullanıcısının tamamen gözetiminde kullanılan 700 serverin bulunduğu harita anlatılıyor. Bu serverler sadece Moskova değil, Kiev ve Pekin dahil 150 dünya ülkesinde bulunuyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklamalara göre, XKeyscore yüklenen veya internet dosyaları üzerinden gönderilen mail yazışmaları hakkındaki bilgileri, internet sayfalarında taranan bilgileri, insanların arkadaş listeleri ve yazışmalar dahil anlık mesajlaşmadaki tüm aktiviteleri, ayrıca cep telefonu kullanıcılarının telefon defteri bilgilerine ulaşmayı sağlıyor.

Sistem aynı zamanda internetin bir kişiyi tanımladıktan sonraki dönemde kullanıcıların tüm trafiğini izleme imkanını da sağlıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder