ZIKRUR RAHMAN*
Hindistan hükümeti, ülke tarihindeki ilk dağda savaşabilen ve 40.000 askerden oluşan vurucu bir birlik kurulmasına izin verdi. Bunun ardından Çin sınırındaki silahlı kuvvetlerini artırmaya hazırlandı.
Kabine Güvenlik Komitesi iki yıldır beklemede olan teklifi bu hafta onaylamıştı. Buradaki amaç, Hindistan’ın doğuda dağlık Çin sınırındaki gelişmelere müdahale edebilecek hava gücü de olan hızlı bir birlik oluşturması. Sadece savunma değil saldırı özelliği de olacak bu birlikler Hindistan’ın sınırlarının dışında da faaliyet gösterecek şekilde donatılacaklar. Bu, uzun zamandır verilmesi gereken bir karar olarak görülüyor. Çin’in saldırganlaştığı ve ekonomik bir süper güç olarak ortaya çıkmaya karar verdiği bu zamanda Hindistan’ın kendi güvenlik hazırlıklarını artırması ve tartışmalı sınır bölgeleriyle ilgilenmesi önemli. Bu dağ birliklerinin kurulmasının kolay ya da hızlı olması beklenmiyor. Başlangıçta 620 milyar rupi kadar bir gider oluşturması ve yedi yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Hindistan Maliye Bakanlığı, merkezi Batı Bengal’de olacak, fakat Çin ile sınırları olan Arunachal Pradesh gibi doğu eyaletlerinde de üsleri olacak bu birliğin bütçesini haziran ayında onayladı.
Hindistan ve Çin daha iyi ticaret ilişkileri içinde olsalar da diplomatik ilişkileri o kadar iyi gitmiyor. İki rakip ülkenin ilişkisinde bazı hassas konular var. Bunlar da tam çizilmemiş fakat 4.000 kilometre uzunluğundaki sınırlardan kaynaklanıyor. Çoğunlukla De Facto Sınır olarak adlandırılan Gerçek Kontrol Hattı boyunca iki ülke arasında sıklıkla çatışmalar çıkıyor. Çin, kendi savunmasını karmaşık bir yollar ağıyla güçlendirmiş gibi gözüküyor. Pekin-Hindistan sınırında beş hava üssü, geniş bir demiryolu ağı ve 58.000 kilometre uzunluğunda yollar inşa etti. Hindistan bu konuda tüm niyetlerine rağmen geri kalmış görünüyor.
1,3 milyon askeriyle dünyanın en büyük ordularından birine sahip olan Hindistan, son birkaç sene içerisinde kendi altyapısını inşa etmekteydi. Bu çalışmalara özel dağ birlikleri kurmak, sınırda yollar ve küçük uçak pistleri inşa etmek de dâhildi. Bu çalışmalar sınırdaki dinamikleri değiştirdi. Hindistan’ın bu yöndeki kararları sınırdaki gerilimleri artırdı. Son Hindistan hamlesi de iki ülke arasında barışçıl olarak sonlanan fakat Hindistan’da endişeleri artıran üç haftalık bir sınır geriliminin arkasından geldi. İlk kriz bu sene nisan ayında Hindistan Çin askerlerini resmi olmayan sınır olan Gerçek Kontrol Hattı geçmekle ve Hindistan kontrolündeki Depsang Vadisi’nden 19 kilometre içeride çadır kurmakla suçladığında başladı. Çadırlar Çin ordusu tarafından üç hafta sonra kaldırıldı. Bu krizi yine sınırda Çinli bir birliğin Hindistan ordusunun gözlem için koyduğu kameraları kaldırması takip etti. Depsang Vadisi olayları bir süredir arka planda kalmış sınır konusu tekrar gündeme getirmiş oldu. Asya’nın iki en hızlı gelişen ekonomisinin birbirleriyle sınırdaki altyapılarını geliştirme konusunda yarıştıkları açık. Yeni duyurulan elit saldırı birliğinin iki ayrı gruba bölüneceği, bunlardan birinin de hava gücü olacağı bekleniyor. Bu güç Gerçek Kontrol Hattı’ndaki birlikleri destekleyecek. Amaç mevcut birlikleri güçlendirmek. Birliğin iki piyade, bir hava savunma, iki topçu tugayları, ayrıca birer mühendislik ve havacılık tugayı olacağı biliniyor. Topçu tugaylar çok hafif havan topu kullanacaktır. Havacılar, saldırı helikopterleri ve Boeing’in ağır yük taşıyabilen “Chinook” helikopterlerini kullanabilir. Bu birliği oluşturmak için Hindistan ordusunun yüksek rakım operasyonları için askerler istihdam edip eğitmesi gerekecektir. Hintli savunma analistleri çok daha büyük bir ordusu ve donanımı olan Çin’e karşı böyle bir birliğin bile yetmeyeceğini düşünüyorlar. Gerçek şu ki bu tür sınırdan içeri girmeler tek taraflı değildir. Tartışmalı bölgelerdeki iddiasını sürdürebilmek için Hintli sınır devriyeleri de Çinlilerin kontrol ettiği bölgelere zaman zaman girecektir. Dolayısıyla iki devasa komşu arasında bir çatışma ihtimali, bu uzun zamandır süren konu tamamıyla çözülmedikçe devam edecektir. Hindistan, sınır sorunlarının diplomatik kanallarla çözülebileceğine inansa da, aynı zamanda savunma hazırlıklarını güçlendirme stratejisini de koruyor. Çin, Hindistan’a karşı harekete geçmeye karar verirse Hindistan, başkalarından yardım istemek durumunda kalmak istemiyor.
*Prof., Yeni Delhi’deki Jamia Millia Islamia başkanı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder