18 Haziran 2013 Salı

Maliye Bakanı Şimşek ile ekonomi profesörü Dani Rodrik Twitter'da kapıştı

Türkiye'nin son 10 yıldaki büyümesi Maliye Bakanı Şimşek ile ekonomi profesörü Dani Rodrik'i karşı karşıya getirdi.

Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Dani Rodrik ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin son 10 yıldaki büyüme hızı konusunda Twitter ’da tartıştı. Bakan Şimşek, Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının son 10 yılda dolar bazında üçe katlandığını açıklarken, Rodrik hesaplamanın reel olarak yapılması gerektiğine işaret ederek, 10 yıldaki büyümenin yüzde 67 olduğunu ileri sürdü.
Şimşek kişi başına düşen milli gelirin dolar cinsinden yapıldığını yazarken Rodrik, “Eminim Bakan Şimşek reel ve cari arasındaki farkı biliyordur” karşılığını verdi. Şimşek yatırım bankalarında 15 yıldan fazla çalıştığını ve reel bazda kişi başı geliri hiç kullanmadığını açıkladı.

Reel artışa bakılır
Nominal veriler kullanılarak yapılan hesaplamada cari milli geliri alıp dolara bölüyorsunuz. Sonra da toplam nüfusa. Bu hesap, kişi başı milli geliri hesaplamada doğru olsa da, yıllar arasında gelişme-artış hesabı yapılırken enflasyonu dikkate almadığı için “milli gelir 10 yılda üçe katlandı” demek doğru değil. Nominal milli gelir enflasyonu da içerir. Bu yüzden artış oranına atıf yaparken, enflasyonun etkisinin ortadan kaldırıldığı sabit fiyatlarla milli gelir ya da kişi başı milli gelir sayılarına bakılır. Böylece 10 yıllık artış yüzde 43.3 çıkıyor. Bunu anlamak için 10 yılda enflasyonun birikimli olarak yüzde 142,3 arttığı, dolar kurunun ise sadece yüzde 9,1 arttığı hesaba katılmalı.




ŞİMŞEK’LE RODRİK ARASINDAKİ KONUŞMA
Rodrik: Paha biçilmez. The Economist: Bu hafta için düzeltme: Türkiye’de gayri safi milli hasıla son on yılda üçe katlanmadı.
Mehmet Şimşek: Eğer doğruysa! Türkiye’nin gayri safi milli hasılası 2002’de 230 milyar dolarken bugün 786 milyar dolara yükseldi. 3.5 kat arttı.
Mehmet Şimşek: Kişi başına düşen milli gelir uluslararası karşılaştırmalarda dolar cinsinden yapılır. Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir üçe katlandı.
Dani Rodrik: Eminim bakan Şimşek reel ve cari arasındaki farkı biliyordur. Gayri safi milli hasıla %63 arttı %350 değil.
Dani Rodrik: Ve reel kişi başına düşen milli gelir %43 arttı.
Dani Rodrik: Ayrıca zaman içerisindeki değişiklikler de reel dolar bazında yapılır. Açıkçası, sana yazıklar olsun.
Mehmet Şimşek: Ben üst düzey yatırım bankalarında ve uluslararası kurumlarda ekonomist olarak 15 yıldan fazla çalıştım ve reel bazda kişi başına düşen gayri safi milli hasıla kullanmadım.
Dani Rodrik: Bir sonraki tweet kendini açıklıyor.

http://www.radikal.com.tr/ekonomi/rodrikle_simsek_twitterda_kapisti-1138028

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder