20 Haziran 2013 Perşembe

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff: Protestolar, demokrasimizin enerjisini gösteriyor

Otobüs ve metro ücretlerine  yapılan zamma karşı başlayan gösterilerin ülke çapında hükümet karşıtı protestolara dönüştüğü Brezilya’da Devlet Başkanı Dilma Rousseff, sokaklardaki tansiyonu düşürecek mesajlar verdi.
Pazartesi gecesi ülkenin en büyük 12 şehrinde düzenlenen protesto yürüyüşlerinin ardından televizyondan halka seslenen Rousseff, hükümetinin sosyal değişim taahhüdünden vazgeçmediğini ve gösterilerde dile getirilen mağduriyetlere dikkatle kulak verdiğini söyledi. Kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ve yönetimde hassasiyet gösterilmesi gereğini kabul ettiğini belirten Rousseff, “Brezilya bugüne daha güçlü bir biçimde uyandı. Dün düzenlenen gösterilerin büyüklüğü demokrasimizin enerjisini, sokağın sesinin gücünü ve halkımızın uygar davranışını ortaya koyuyor. Dün sokaklara çıkanlar, toplumun tümüne, her kademedeki siyasi lidere çok net bir mesaj gönderdi.” dedi. Ülkede gerilimin düşürülmesi amacıyla aralarında Porto Alegre ve Recife gibi eyalet başkentlerinin de bulunduğu en az beş şehirde otobüs ücretlerinin düşürülmesinin planlandığı açıklandı.
Ancak bu açıklamalar, çoğunluğunu 25 yaş altı gençlerin oluşturduğu protestocuları ikna etmeye yetmedi. Rio de Janeiro ve Sao Paulo gibi büyük kentlerin de aralarında bulunduğu bazı şehirlerde salı gecesi eylemler devam etti. Sao Paulo’da öfkeli gençler banka şubelerine saldırıp, bazı mağazaları yağmaladı. Belediye binasına girmeye çalışan maskeli bir grupla polis arasında çatışma yaşandı. Polis, protestoculara biber gazıyla müdahale ederken, çıkan olaylarda en az 60 kişi gözaltına alındı.
BAZI ŞEHİRLERE ASKER SEVK EDİLİYOR

Dün de FIFA Konfederasyon Ku-pası’nda Brezilya’nın Meksika ile karşılaştığı Fortaleza şehri ile Belo Horizonte ve Niteroi kentlerinde eylemler vardı. Fortaleza’da maçın oynandığı stadyuma doğru yola çıkan 15 bin kadar göstericiyle polis arasında çatışma çıktı. Güvenlik güçleri, barikatları aşmaya çalışan göstericileri gaz bombası ve plastik mermi kullanarak dağıttı. Olayların ardından Adalet Bakanlığı, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Bahia gibi şehirlere güvenliği güçlendirmek üzere asker gönderileceğini açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder