26 Temmuz 2013 Cuma

Koç’taki inceleme yatırımcıyı tedirgin etti


Koç grubu iştiraklerinden Tüpraş, Aygaz, Opet ile Shell&Turcas’ta başlayan marker denetimi ve vergi incelemesi taraflarca rutin bir gelişme olarak değerlendirilse de yatırımcılarda soru işaretleri oluşturdu.

Vergi incelemesi haberlerinin ardından önceki gün ikinci seansta Tüpraş hisseleri yüzde 2,07 düşüşle 42,6 liradan kapanırken; Koç Holding hisseleri yüzde 3,93 kayıpla 9,30 liradan günü tamamladı. Dün grup hisselerindeki satışlar yaygınlaşırken, Tüpraş günü yüzde 3,05, Aygaz yüzde 2,63, Koç Holding 3,87 düşüşle kapattı. Grup şirketlerinden Arçelik yüzde 3,75, Tofaş yüzde 4,64, Tat Konserve yüzde 2,38, Otokar yüzde 1,49, Ford Otosan yüzde 2,12 değer kaybetti. Yapı Kredi Bankası hisseleri yüzde 0,71 arttı. Borsa İstanbul ise günü yüzde 0,22 kayıpla 73.849 puandan bitirdi. Salı gününe göre Tüpraş’ın piyasa değeri 551 milyon lira, Koç Holding’in ise 1 milyar 622 milyon lira eridi.

    Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan, “Yabancı yatırımcı için incelemelerin siyasi bir denetim mi, rutin bir denetim mi olup olmadığı konusu soru işaretleri oluşturuyor. İncelemeler diğer borsa şirketlerini özellikle bankaları da kapsayacak şekilde yaygınlaşırsa sermaye piyasaları için olumsuz etkisi olur.” dedi. Shell&Turcas’tan bir yetkili denetimin 30 Temmuz’a kadar sürmesinin beklendiğini kaydetti. Shell’in de Tüpraş’ta yüzde 2 oranında hissesi bulunuyor. Maliye Bakanlığı’nın  yaptığı açıklamada, Vergi Denetim Kurulu tarafından, mahkeme kararına dayanarak bazı mükelleflerin kanuni merkezlerinde aramalı inceleme faaliyeti yürütüldüğü belirtildi; Vergi Usul Kanunu’na göre detaylı bilgi verilmesinin söz konusu olmadığı kaydedildi.

    Burgan Yatırım Tüpraş analisti Umut Öztürk, “Vergi tarafından ceza gelir mi? Asıl problem orası. Çünkü daha önce vergi tarafında ceza geldi. Sonuç gelene kadar hisseler volatil gider. Şu an korku satışları geliyor. Sonucu beklemek gerekiyor. Hisse ile görüşlerimizi ‘tut’ olarak koruyoruz.” dedi. Tüpraş’a daha önce de 2005-2009 hesap dönemleri için toplam 605 milyon TL’yi bulan vergi cezası gelmiş ve 2011 yılında yeniden yapılandırmadan faydalanarak yararlanmaya karar vermiş ve borcu 153 milyon TL’ye inmişti. Garanti Yatırım Analisti Onur Marşan ise “Nötr olması gerekirken, incelemeden bir sonuç çıkabilir diye piyasa hem Tüpraş’ı, hem Aygaz’ı, hem de Koç Holding’i satıyor.” diye konuştu.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Vergi Denetim Kurulu yıllık 50 bin vergi incelemesi yapıyor. Gezi olayları ile vergi incelemeleri arasında kesinlikle bir ilişki yoktur.” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da akaryakıt denetimleri ile alakalı, “Sonuçta bir şey varsa onunla ilgili yaptırım uygulanır. Bunu bir şeyle bağlantılı görmek doğru değil.” diye konuştu. EPDK yetkilileri ise, incelemenin rutin denetim dışında bir işlem olduğunu belirtti.

İstanbul Reuters

http://www.zaman.com.tr/ekonomi_koctaki-inceleme-yatirimciyi-tedirgin-etti_2113945.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder