Amerikan neo-conlarına yakın Avrupalı kalemler, krizin faturasını Obama’ya çıkarıp, sonunu ilan etti. Öte yandan ABD Başkanı’nın “sosyal devlet” çabalarına destek de az değil
ABD’de yaşanan “ev yapımı” ekonomik kilitlenme, İngiliz basınında ülkenin süper güç olma özeliğinin sonu olarak yorumlanırken, diğer yandan da krizin sonuçları özelikle Fransız basını tarafından Cumhuriyetçilere fatura edildi.
The Daily Telegraph gazetesinde çıkan bir analizde, Başkan Barack Obama süreci bu noktaya getirmesi nedeniyle eleştirilirken, ülkenin süper güç olma iddiasını kaybetmekte olduğu yorumu yapıldı.
Aynı analizde Suriye krizi nedeniyle ABD’den uluslar arası kamuoyunun beklentilerine atıfta bulunuldu.
Telegraph gazetesinde yazıyı kaleme alan Savunma Editörü Con Coughlin’in daha önceki haber-yorumlarında ABD’nin şahin siyaset kanalına yakınlığı dikkat çekerken, Obama’nın “sosyal devlet” yönündeki adımlarını destekleyen Fransız basınından ise Cumhuriyetçilere yönelik eleştiriler ön plana çıktı.
Le Monde gazetesi, Quinnipac Üniversitesi tarafından yapılan bir anketi yayınlayarak, Amerikalıların yüzde 77’sinin Cumhuriyetçilerin sağlık reformuyla ilgili koşullar getirmesine karşı çıktıklarını yazdı.
Cumhuriyetçilerin, ABD hükümetini felç edecek şekilde sağlık reformuna yönelik tepkisini ve bu stratejisini anket verileriyle sorgulayan Le Monde, aynı ankette Kongre’deki Cumhuriyetçilere güvenin yüzde 17 seviyesine düştüğünü yazdı.
Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ABD Başkanı Barack Obama ile meşhur polemiklerinin birinde, “ABD’deki sağlık reformu tartışmalarını anlamadığını ve Fransa’nın bu konuyu 50 yıl önce çözdüğünü” söylemişti.
Öte yandan, Güney Kore’ye ziyarette bulunan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Amerikan hükümet ofislerinin kapanmasına yol açan kriz nedeniyle ABD’nin müttefikleri nezdindeki kredibilitesinin hasar gördüğünü söyledi.
“Müttefiklerimiz ABD’ye güvenip güvenemeyeceklerini sorabilirler,” diyen Hagel, hükümet birimlerindeki kapanma süreci nedeniyle Pentagon’un dünya çapındaki operasyonlarının ve askeri planlamasının da etkileneceğini kaydetti.
Zamanlama tesadüf mü?
Öte yandan, 17 yıl aradan sonra ABD devlet mekanizmasının Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında bir pinpon maçı formatındaki karşılıklı jestlerle tıkanmasının zamanlaması da dikkat çekici bulundu. 35 yıl aradan sonra Tahran ile Washington arasında yakınlaşma rüzgarları eserken ve ABD ekonomisinde büyük etkisi olan Yahudi sermayesinin anavatanı İsrail, bu sürece tüm gücüyle karşı çıkarken, bu tıkanmanın yaşanması manidar olarak nitelendi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder