11 Ekim 2013 Cuma

"Dershanecilerin zaferi. Özel dershaneler kapanmıyor"


12 Eylül yönetiminin dershaneleri kapatma kararını Özal durdurdu


Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili tartışma 1982-83 yıllarında da yaşanmıştı.
Darbe yönetiminin talimatıyla dershanelerin kapatılması veya özel okula dönüştürülmesine imkân tanıyan düzenleme Bülent Ulusu hükümeti tarafından 16 Haziran 1983’te yasalaştırıldı. 1 Ağustos 1984’ten itibaren dershanelerin kapısına kilit vurulacaktı. Kurum sahiplerine, dershanelerini özel okula dönüştürmek isterlerse yardımcı olunacaktı. Ancak, Turgut Özal’ın seçimleri kazanmasıyla proje akamete uğradı. Özal hükümeti, iktidara geldikten kısa bir süre sonra yasayı yürürlükten kaldırdı.  
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) dershaneleri kapatma girişimi, geçmişte bu konuda yaşanan tartışmaları hatıra getirdi. 12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra kurulan Ulusu hükümeti döneminde de dershanelerin kapatılması ya da özel okula çevrilmesi gündeme gelmişti.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın bir gazeteye manşet olan açıklamalarıyla yeniden alevlenen ‘kapatma’ tartışması, 1982-83 yıllarında da aynı şekilde yaşanmıştı. Darbe yönetiminin direktifleriyle dershanelerin kapatılması veya özel okul olarak faaliyetlerine devam etmesine imkân tanıyan düzenleme, Ulusu hükümeti tarafından 16 Haziran 1983’te yasalaştı. Kanun gereği, 1 Ağustos 1984’ten itibaren bu kurumların kapısına kilit vurulacaktı. İsteyen dershane sahiplerine, özel okula dönüşmek isterlerse yardımcı olunacaktı. Ancak, Turgut Özal’ın seçimleri kazanmasıyla bu proje akamete uğradı. Özal hükümeti, iktidara geldikten kısa bir süre sonra bu yasayı yürürlükten kaldırdı.
Özel dershane sahiplerinin, bu kurumların ‘neden kapatılmaması gerektiğini’ anlattığı 8 maddelik rapor da dönemin Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kanunun iptaline yönelik hazırladığı yasanın ‘gerekçesi’ olarak gösterildi.
İşte o 8 maddelik gerekçe:
Özel teşebbüsün Milli Eğitim ile ilgili yatırımları, önemli ölçüde azalacaktır.
Özel dershanelerle ilgili olarak yapılmış yatırımlar âtıl kalacaktır.
Fakir oldukları için kendilerine özel dershanelerde ücretsiz olarak ders verilen öğrenciler, bu imkândan mahrum kalacaktır.
Öğrenme hevesi ve yarışma arzusunun canlı tutulmasında özel dershanelerce sağlanan katkı ortadan kalkacaktır.
Özel dershanelerin kapatılması halinde bu tür faaliyetler benzeri hususlar denetim dışı kalacaktır.
Özellikle orta ve sabit gelirli vatandaşların çocuklarının özel dershanelerle sağlanan eğitim imkânlarından yoksun kalması, bazı huzursuzluklar yaratacaktır.
Devlet Hazinesi’ne maddi bakımdan yük olmayan özel dershanelerin, Hazine’ye sağladıkları maddi katkı ortadan kalkacaktır.
Dershanede istihdam edilen personelin işine son verileceğinden, işsiz kalmaları ihtimali doğacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder